Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2008 10:33 - Моят град!
Автор: iseto Категория: Туризъм   
Прочетен: 3000 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 29.04.2009 22:07


Русе Русе е петият по големина български град с население над 170 000 души и един от основните икономически и културни центрове за Северна България.

История
Русе е град с двадесет и три вековна история, която започва с изграждането на тракийско селище и продължава да се гради, макар и с по бавни темпове, дори и в настоящето. Наследник на споменатото тракийско селище  през римско време става крепостта Сексагинта Приста. Възниква по време на управлението на император Веспасиан, 69-70 г. Създадена 15 години след Хр. Крепостта била разположена на главния път от Сингидиум (дн. Белград) до делтата на Дунав. Мястото често било използвано за стан. Значението на Сексагинта Приста като крепост и станция на дунавската флотилия било голямо, защото превозът на блага и оръжие се осъществявал благодарение на Дунав.

Крепостта била унищожена от нападенията на авари и славяни през VI век.


През периода на Първото българско царство (IX-XI век) и Второто българско царство (XII-XIV век) на дунавския бряг, съществува укрепено селище с името Русе, по-късно Гюргево (наричано е още Голямо Йоргово). То се утвърждава като значимо средище за търговия. Завзето е от турците през 1388 г.

image

По време на османското владичество градът е преименуван на Русчук. През XVIII век той е превърнат в голяма крепост, част от укрепения четириъгълник Русе-Шумен-Варна-Силистра. Русе израства като един от най-големите дунавски, османски градове и през XIX век е избран за административен център на тогавашния Дунавски вилает на Османската империя, чийто граници са от Варна и Тулча до София и Ниш. В Дунавския вилает, който се свързва с дейността на Мидхат паша, се извършват редица нововъведения, целящи модернизирането на Османската империя. Водоснабдяването на Русе е едно от тях.

Русе е един от най-големите центрове на Българското Възраждане и важно средище на българското национално-освободително движение. Русенският революционен комитет два пъти е определян за централен за вътрешността на страната. Освободителните борби в Русе се свързват с имената на Баба Тонка, Никола Обретенов, Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Георги Икономов, Иларион Драгостинов и други знайни и незнайни личности.

Съвременната история на Русе започва на 20 февруари 1878 г., когато руските войски на генерал Тотлебен влизат в града и слагат край на близо петвековния период на османско владичество. Като единствено официално име е установено името - Русе.

Местоположение
Русе се намира в най-западната част на крайдунавската низина и североизточно от устието на река Лом. Интересен е факта, че левият бряг на Дунав (от румънска страна) е нисък и мочурлив, а десният бряг край Русе е висок и сух. Средната надморска височина на градската част е 45,5 м. Застроената част на Русе има формата на елипса по продължение на реката с обща дължина около 11 км.

image

Забележителности

Къща-музей „Захари Стоянов“

Експозицията в къщата е открита е в чест на 100-годишнината от Освобождението на България. Защо точно там? Защото къщата е закупена от съпругата на Захари Стоянов, Анастасия. Може да видите лични вещи - обувки, връзка, шалче, първи издания на негови произведения, траурни броеве на в."Свобода", намерени в гробницата му, отворена през януари 1978 г., за да бъдат положени костите му в Пантеона на възрожденците.

Пантеон на възрожденците

Пантеонът на възрожденците е национален храм – костница на 453-ма борци за Българското национално възраждане. Много от тях свързват живота си с град Русе, други оставят тук костите си, вградени в основите на Нова България. На мястото на старото русенско гробище, превърнало се в Парк на възрожденците, се построява Пантеон в тяхна чест, открит на 28-и февруари 1978 г. по случай 100-годишнината от Освобождението.

И двата обекта са част от кампанията опознай България! Има печати.

image

Време и средства

Обикновено екскурзиите до Русе са комбинирани с посещение в Букурещ. Една нощувка и почти цял ден обикаляне из Букурещ. А за Русе са отделени едва няколко часа. Цената е средно 120 лв. Все пак зависи от хотела, който си изберете. Заслужава си да посетите археологическите експозиции в регионалния историческият музей. Персоналът почива през зимния сезон събота и неделя, докато през летния работят през цялата седмица.  Цената е 1 лв., като за учащи има 50 % намаление, а цената на беседа е 7 лв. До него се стига много бързо, намира се в близост до автогарата. Работното му време е 9 – 17 ч.

Статията е взета от сайта: http://relax.rozali.com/bulgaria/p9009.html




Гласувай:
0



1. avangardi - Исе, всеки път, когато чета постинга си спомням
15.11.2008 16:58
прекрасните си години на завършване на висшето си образование в този прекрасен град.
Прегръдки и целувки за теб!
цитирай
2. iseto - avanqardi
15.11.2008 21:23
Благодаря ти ;)
цитирай
3. karavelov - Браво за добрия пост! Поздрави!
20.11.2008 19:51
Браво за добрия пост! Поздрави!
цитирай
4. jesusbg - Русе - малката Виена (срам ме е, ама ...
13.12.2008 16:13
Русе - малката Виена (срам ме е, ама съм бил в истинската Виена, но не съм бил в Русе).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iseto
Категория: Други
Прочетен: 132230
Постинги: 39
Коментари: 62
Гласове: 4822
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031